Over 'Saforama'

We krijgen nogal wat vragen van mensen over de herkomst van de naam 'Saforama'. Waar komt die naam vandaan? Wat betekent het? Bij deze willen we hier graag het verhaal achter Saforama, de naam en het bedrijf, te vertellen en hier duidelijkheid over scheppen.

Oprichting

Saforama is opgericht in 2011 door Marcel van der Laan, die na jaren met plezier te hebben gewerkt in de detachering bij een aantal bedrijven, de uitdaging is aangegaan om voor zichzelf te beginnen. In het kader van "je kan beter spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan, dan van de dingen die je niet hebt gedaan" is hij het avontuur aangegaan als zelfstandige consultant in de Systems en Requirements Engineering.

Visie & missie

Maar wat betekent dat nou, dat 'Requirements Engineering'? Waarom is Requirements Engineering nou zo belangrijk? Wat betekent het voor Marcel? Voor hem stond als een paal boven water dat Requirements Engineering een essentieel, maar nog vaak onderschat, element was in de life-cycle van product-ontwikkeling. Hét onderdeel waar duidelijkheid geschept moet worden waar een (productontwikkel-)project om draait, om al een helder beeld te geven wat er aan het einde van het project verwacht zou kunnen worden. Natuurlijk staat dat nooit voor de volle 100% vast en zal men moeten kunnen omgaan met veranderingen in de loop van de tijd, maar het geeft wel een solide basis. Door het ontbreken van zo'n helder visie op het eindproduct, loopt de organisatie een groot risico op het maken van een verkeerd product of, nog erger, een onverkoopbaar product. Maar vaak zal door het ontbreken van duidelijke requirements een project vroegtijdig gestopt worden. Deze scenario's gaan natuurlijk gepaard met mogelijk verstrekkende financiële gevolgen.

Saforama zet zich in om organisaties te helpen om van een product-ontwikkelproject een succes te maken, door te helpen om het heldere beeld te creëren zodat vroegtijdig al duidelijkheid ontstaat. Dit kan enerzijds door te helpen met het definiëren of optimaliseren van processen, en anderszijnds door de juiste technologie te introduceren om het makkelijker te maken om requirements goed te beheren. En natuurlijk moet de organisatie daar ook bij begeleid en ondersteund worden, bijvoorbeeld door middel van cursussen of trainingen.

Saforama zorgt dat u Requirements Engineering en Systems Engineering praktisch kan toepassen en dat het niet op een theoretisch vlak blijft.

De naam "Saforama"

Bij het oprichten van zijn bedrijf, werd het al snel duidelijk dat een goede naam kiezen voor een bedrijf geen sinecure is. De wens was om een naam aan het bedrijf te geven dat zijn oorsprong zou vinden in de diensten die het bedrijf zou gaan bieden. Dat gebied stond was al snel duidelijk: Requirements Engineering in zijn breedste vorm.

De naam is afgeleid uit twee griekse woorden:

  1. 'safís' wat staat voor helder of duidelijk, en
  2. 'órama' dat beeld of visie betekent.
Oftewel: Saforama staat voor een heldere visie en een duidelijk beeld.