Diensten: Tooling

Ondersteuning

Applicatie selectie

Worstel niet langer met ongeschikt Requirements Engineering gereedschap, maar kies voor de oplossing die bij u en uw organisatie past. Welk tool past er bij uw organisatie, bij uw producten en bij uw processen? Als onafhankelijke partij kan Saforama u begeleiden bij de keuze van een geschikte applicatie.

Configuratie

Heeft u wel goed gereedschap in huis, dan bent u er nog niet. Het gereedschap zal nu nog passend gemaakt worden naar uw proces. Dit kan door het juist te configureren. Dan moet u natuurlijk wel weten wat er te configureren valt en hoe het gereedschap het beste geconfigureerd kan worden.

Customisatie

Het kan natuurlijk zijn dat een applicatie niet die mogelijkheden in huis heeft die nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen, ook niet door middel van configuratie. Dat betekent vaak handmatig (en foutgevoelig) werk. Vaak bieden applicaties toch nog handvatten om die processen te realiseren door middel van tooling specifieke extensies, op basis van algemene talen als Python of Javascript, of met tooling specfieke programmeertalen, zoals DXL voor Rational DOORS, of ASE voor Cognition Cockpit.

De volgende customisaties zijn enkele voorbeelden van gerealiseerde projecten:

 • Hergebruik mogelijk maken van requirements over projecten heen in een applicatie die dit niet standaard ondersteunt
 • Vanuit IBM DOORS relaties leggen en beheren tussen requirements in DOORS en issues in JIRA
 • Traceability beheer (backup en herstellen)
 • Traceability rapportage in een overzichtelijke grafische vormgeving

Oplossingen op maat

In sommige gevallen is iets niet mogelijk in of met een gekozen applicatie. Vaak valt hiervoor nog een oplossing te vinden om zo de effectiviteit en efficiëntie te verhogen.

Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de volgende gerealiseerde projecten:

 • Dynamische website dashboards met statusoverzicht van requirements en voortgang
 • Automatisch genereren van een grote set van documenten uit IBM Rational DOORS met behulp van de IBM Rational Publishing Engine
 • Uitgebreide database backup & restore oplossingen

Veel organisaties worstelen nog met ongeschikt gereedschap voor de klus die ze willen klaren. Requirements Engineering is een procesgebied bij uitstek waarvoor regelmatig een niet-passende applicatie wordt ingezet. Soms is de gekozen applicatie te zwaar, maar vaker voldoet deze niet aan de eisen die een goed Requirements Engineering proces eraan stelt. Kantoorapplicaties, zoals Microsoft Word of Excel, zijn zelden het toereikende gereedschap.

Expertise

Saforama heeft ervaring met verschillende applicaties voor het beheren van Requirements. Een kleine greep uit de gereedschapskist:

 • Siemens Polarion
 • TopTeam Requirements
 • Jama Connect
 • IBM Rational DOORS and DOORS NG (inclusief IBM Rational Publishing Engine)
 • Cognition Cockpit
 • HP ALM / Quality Center

Staat de applicatie waar u mee werkt er niet tussen? Het is mogelijk dat Saforama er toch ervaring mee heeft. Neem gerust contact op en informeer hiernaar.

Begeleiding

Met het kiezen en uitrollen van een Requirements Engineering applicatie bent u nog niet verzekerd van succes. De organisatie (gebruikers, management en IT afdeling) zal moeten leren omgaan met het nieuwe stuk gereedschap. Wat mag men er wél en wat hoeft men er níet van verwachten? Hoe wordt het toegepast en vooral hoe gebruik je het? Met behulp van groepstrainingen of begeleiding op individuele basis kan Saforama uw organisatie hierin ondersteunen.